es-rotar-toplotne-crpalke-2Razmerje med električno energijo, s katero se napaja toplotna črpalka, in energijo iz okolja je odvisno od številnih dejavnikov.

Za določitev tega razmerja pri toplotni črpalki zrak-voda je treba upoštevati temperaturo, pri kateri bo potekala toplotna izmenjava (temperatura ogrevalne vode, temperatura zunanjega okolja) in vrsto uporabljenega medija (freon, plin idr.). To razmerje oziroma donos (COP) je običajno večji od 3, v nekaterih primerih pa doseže celo vrednost 6 in več.

Toplotne črpalke zrak-voda so torej visoko učinkoviti sistemi, ker na splošno zahtevajo le približno 25 % pomožne energije (elektrika ali plin), da bi ustvarili 100 % toplotne energije. Zaradi visoke učinkovitosti, enostavnosti namestitve, sprejemljivih investicijskih stroškov in varčnega delovanja po namestitvi so sistemi s toplotno črpalko zrak-voda tudi najbolj priljubljeni.

Njihova priljubljenost je danes zelo visoka tudi zaradi ekoloških subvencij, ki jih Republika Slovenija nudi lastnikom toplotnih črpalk prek institucije EKO SKLAD.

Sistemi s toplotno črpalko zrak-voda imajo veliko prednosti pred tradicionalnimi sistemi. Poleg tega, da izkoriščajo energijo iz obnovljivih virov, so učinkoviti in varčni, z njimi pa lahko zadovoljimo tudi potrebo po ogrevanju in hlajenju prostorov.